Dnes je
nadp_sk_task.gif, 16 kB

Stránky o mé práci na ZŠ Fr. Kupky v Dobrušce - výtvarné výchově, výstavách a všeličem jiném

Poslední aktualizace

(první je měsíc)

Adopce zvířat, říjen - listopad 2006

Stali jsme se adoptivními majiteli damana, šípové žáby a snovače kaferského S dětmi z 5. B jsme připravili projekt k adopci zvířátka ze Zoo Dvůr Králové nad Labem. Nejprve jsme zvážili naše finanční možnosti a vybrali damana. Vyhledali jsme materiály v publikacích a na internetu, abychom mohli připravit informační nástěnku. Do projektu se zapojily i některé děti z jiných tříd, takže se nakonec podařilo shromáždit celkem 1.747,50 Kč.

Zde je přehled příspěvků jednotlivých tříd a rozdělení peněz mezi adoptovaná zvířata:

TřídaCelkem dětíKolik se zúčastniloVybraná částka
4. A24490,-
4. B27566,-
5. B1919990,-
5. C204101,50
Celkem1.747,50
Adoptované zvířeHodnota zvířeteAdoptivní majitelOdeslaná částka
daman700,-5. B947,50
šípová žába500,-4. B500,-
snovač kaferský300,-4. A + B, 5. B + C300,-
  Celkem1.747,50

Daman (Procavia):
Společné znaky potvrzují příbuznost a vzájemnou blízkost se slony a sirénami. Damani se dělí na skalní, stepní a stromové. Protože daman skalní žije v několika oddělených oblastech, někteří odborníci ho rozdělují až na 5 druhů lišících se velikostí a zbarvením. Rodokmen damanů vychází z prakopytníků, takže kromě přizpůsobení se obdobné potravě nemají nic společného s hlodavci ani králíky. Zajímavostí jsou stále dorůstající horní řezáky, 20-22 žeber a délka březosti až 8 měsíců. Snadný pohyb po hladkém povrchu skal jim mj. umožňují i lepkavé výměšky četných potních žláz na chodidlech (až 10 000 žláz na 1 cm2). Jsou čistotní, trus i moč odkládají daleko od svých cest a ochozů. Živí se hlavně rostlinnou potravou, rádi a dlouho se pasou; pasoucí se kolonii střeží hlídky. Starším damanům vyčnívají z horní čelisti dva prodloužené řezáky. Dospělý daman měří 40 - 55 cm a váží asi 4 kg. Mezi jejich oblíbené činnosti patří slunění. Daman kapský (Procavia capensis) žije v jižní a jihozápadní Africe, v koloniích obývá skalnaté oblasti s dostatkem různých úkrytů. Z českých zoologických zahrad je dlouhé roky bylo možné vidět pouze v pražské, později se přidala plzeňská a nyní i olomoucká a královédvorská.

Šípová žába (Dendrobates:
K nejkrásnějším a zároveň z etologického hlediska nejzajímavějším žabám ve světě patří tzv. šípové či barvířské žáby čeledi Dendrobatidae, žijící v deštných pralesích Střední a Jižní Ameriky. Jsou jen kolem 2-5 cm velké, aktivují přes den a lze je proto poměrně snadno pozorovat. Některé druhy rodu mají dokonce tak silný kožní jed, že jedna stotisícina gramu je pro člověka smrtelná. Z kůže jedné takové žáby získali kolumbijští indiáni jed na čtyřicet smrtících šípů. Tyto nervové jedy, alkaloidy, se však používají také ve farmacii, a proto jsou tisíce těchto žabek odchytávány a - většinou ještě přímo v přírodě - doslova "stahovány z kůže". S výjimkou rodu Colostethus vyznačují se ale i jiní dendrobatidi o něco méně silným kožním jedem, mnohé zároveň i pestře zbarveným tělem, varovným zbarvením, které má odradit od útoku jejich případné predátory.

Snovač kaferský (Euplectes orix):
Charakteristickým znakem snovače je visuté spletené hnízdo. Vždy ho buduje samec. Vletový otvor je nejčastěji umístěn na spodní stěně hnízda. Snovač se do něj lehce dostane střemhlavým setrvačným letem se sklopenými křídly. Ostatní ptáci (dravci a jiní nepřátelé) tento styl letu neovládají, mláďata i vejce jsou tak dostatečně chráněná. Případnému vykutálení vajec také zabraňuje důmyslný práh. Stavba hnízda zabere samečkovi přibližně týden. Snovač kaferský patří k středně velkým snovačům s délkou těla 14 cm. Samci v hnízdním šatě jsou svrchu výrazně červení, se světle hnědými křídly a ocasem. Obličej (včetně čela), spodní část hrudi a břicho mají černé. Samci mimo hnízdění, samice a nedospělí jedinci jsou hnědí, podobní vrabci, hustě černě žíhaní. Svrchu jsou žlutohnědí a hnědí, zespodu žlutohnědí s jemným žíháním na hrudi a bocích.Za letu vydává ostré "čiz", zpěv je poměrně sípavý, štěbetavý.Žije v hejnech, potravu shání na zemi, je hlučný, neposedný. Běžný v křovinatých nebo otevřených vlhkých travnatých porostech, také na obdělaných plochách a zahradách. Převážně je stálý, toulá se. Je široce rozšířený v afrotropické oblasti.

Každý se můžete stát adoptivním majitelem některého zvířete.

Informace o adopci zvířat můžete získat na internetové adrese ZOO Dvůr Králové nad Labem nebo přímo v Zoo dvůr Králové nad Labem. Příspěvek na adopci je položka odečitatelná z daní a přispějete i na výzkum a záchranu ohrožených druhů zvířat, které vymírají zásluhou necitlivých zásahů člověka do přírody.

[CNW:Counter]
Valid HTML 4.01! Valid CSS!